Avio karte Podgorica Nica, Biser Azurne oble

Azurne obale

BISER AZURNE OBALE

AVIO KARTA PODGORICA – NICA

Nekadašnja Tera amata, potonja Nikeja, grad koji mi poznajemo pod nazivom Nica, privlačila je ljude praktično još od vremena prvobitnih ljudskih zajednica. Danas ovaj sunčani grad pleni lepotom, zavodi svojim uskim ulicama i prelepim trgovima. Nebrojeno je razloga da posetite Nicu, a najbolji početak planiranja Vašeg putovanja jeste rezervisanje usluge avio karta Beograd – Nica.

PUTOVANJE U NICU

Nekada je bila značajna trgovačka luka, kada je u IV veku pre naše ere osnovana kao grad Nikeja… Mnogi narodi su protutnjali kroz Nicu… Svi su želeli da se ovde i zadrže, a početkom XX veka je postala privlačna i ruskoj aristokratiji, koja bežeći pred Oktobarskom revolucijom u Rusiji, pronalazi ovaj dragulj na obali Mediterana i naseljava se donoseći i veliko bogatstvo što je umnogome pomoglo da Nica preraste u mondenski grad, koji uskoro prerasta u jednu od svetski najpopularnijih destinacija. Pored svog povoljnog geografskog položaja, Nicu greje sunce praktično čitave godine, što je svrstava u edan od gradova sa najviše sunčanih sati u Evropi. Grejana suncem, milovana morem, Nica je grad u kojem će Vam bez sumnje biti prijatno. Njena popularnost je dovela do toga da su i cene hotelskog smeštaja prilično visoke, ali imajući u vidu da Nica nije samo letnja turistička destinacija, možete je posetiti u bilo koje doba godine, a tokom prolećnih i jesenjih meseci, cene smeštaja su nešto pristupačnije.

Ako želite da upijete kolorit Nice, obavezno prošetajte kroz Stari grad i njegove uske ulice, prepune romantičnih bistroa i radnjica… Zamak Nice priča priču o njenoj prošlosti, dok Vam botanička bašta pruža beg od sunca tokom najtoplijeg dela dana…

Posebno obeležje Nice su njeni trgovi, svaki drugačiji i na svoj način lep… Glavni je Trg Mesena, koji je srce Nice, veliki prostor, ukrašen sa dve fontane i palatom Mesena. Trg Garibaldi ponosno krasi spomenik velikom italijanskom vojskovođi Đuzepeu Garibaldiju. Možda će Vam se učiniti čudnim to što se u jednom od najpopularnijih francuskih gradova nalazi spomenik italijanskom junaku. No, za ovo postoji jednostavno objašnjenje… Ako se osvrnemo na prošlost Nice, saznaćemo da je ovaj grad prešao iz italijanskih u francuske ruke tek 1860. godine, pa otud u sred Nice i spomenik jednoj istorijskoj ličnosti, nezaobilazan bukvalno u svakom italijanskom gradu. Trg Rossetti se nalazi u središtu Starog grada. Može se reći da je ovo najpopularniji trg. Njegov ambijent upotpunjuje crkva Svete Reparate, ali i brojni restorančići i nekoliko poslastičarnica. Trg Saleya poznat po cvetnoj pijaci, jednoj od nezaobilaznih atrakcija Nice.

Pored crkve Svete Reparate, Nica ima još nekoliko značajnih sakralnih objekata, a među najpopularnijim je Notre Dame de Nice, najveća crkva u gradu, izgrađena u gotskom stilu, a prepoznatljiva po dva tornja visoka 65 metara. Zbog odlične akustike u bazilici se često održavaju koncerti. Najpopularnija i najposećenija je ruska pravoslavna crkva Svetog Nikole, najlepša Ruska crkva izvan Rusije, bogato ukrašena i spolja i iznutra. Izgradio je car Nikolaj na samom početku XX veka, a u njoj se čuva bogata zbirka ikona.

Nica obiluje i muzejima različitih tematika, a jedan od najbogatijih je Muzej ljudske paleontologije Terra Amata. Najmoderniji i najnoviji je Muzej azijske umetnosti, izgrađen u japanskom stilu, skriven u prelepom parku Feniks, na obali jezera… Vrlo je interesantan Musée National Message Biblique Marc Chagall. On sadrži 17 dela koja predstaljaju Šagalovu bibilijsku poruku, koju je ovaj umetnik stvarao tokom ’60-ih godina XX veka. Ovaj slikar je rođen na prostoru današnje Belorusije, a poslednjih dvadeset godina života je proveo u Nici.  Još jedan poznati slikar je obeležio Nicu – Henri Matis. Bogata postavka njegovih slika se nalazi u prelepom zamku crvene fasade.

U letnjim mesecima možete uživati na gradskoj plaži, koja se proteže duž 6 kilometara dugačkog šetališta, čuvene Promenade Engleza, preko puta kog su neki od najekskluzivnijih hotela iz svetski poznatih lanaca. Jedan hotel je postao i simbol ovog dela Nice – hotel Negresko, sa vrlo interesantnom pričom o njegovom prvom vlasniku, siromahu koji je igrom sudbine postao vlasnik ovog fascinantog hotela.

Ukoliko se zadesite tokom februara u Nici, očaraće Vas karneval koji se ovde održava još od XIII veka…

Nica je sama po sebi atraktivna, ali ako se odlučite da istražite i njenu okolinu, ostaćete zadivljeni elegancijom Monaka, sjajem Monte Karla, ekskluzivom Kana, lepotom Sen Tropea i Antiba…

KAKO STIĆI

AVIO KARTA PODGORICA – NICA

Avio karta Podgorica – Nica može da se bukira po ceni od oko 200 eura. Avio karta Podgorica – Nica je sa presedanjem, a u zavisnosti od avio kompanije koju odaberete, presedanja su u Minhenu, Cirihu, Istanbulu, Parizu… Avio karta Podgorica – Nica može da se rezerviše kod kompanija Lufthansa, Swiss, Alitalia, Turkish airlines…

Aerodrom Nice Côte d’Azur je smešten na samo 6 kilometara od grada i treći je po prometu putnika aerodrom u Francuskoj. Više od 50 prevoznika saobraća preko ovog aerodroma ka destinacijama unutar Francuske, širom Evrope, ali i Bliskog Istoka, Afrike i Severne Amerike. Od aerodroma do centra možete da koristite razne vidove transporta, od šatl buseva, preko taksija, ali i helokoptera… Pa kako se kome sviđa!

Bon voyage! On se voit dans Nice!