Avio karte Podgorica Marsej, Antička Masilija, grad sa stotinu lica

ANTIČKA MASILIJA, GRAD SA STOTINU LICA

AVIO KARTA PODGORICA – MARSEJ

Marsej je grad za koji će Vam poznanici reći da se čuvate ako ga posećujete, ali baš kao i Napulj koji takođe nosi epitet “opasnog” grada, Marsej u sebi krije brojne lepote i odiše misterijom i strašću tipične za velike, stare gradove Mediterana. Kada kročite na uzvišenje gde se nalazi crkva Notre Dame de la Garde, pogled na Staru luku i čitav grad koji svetluca okupan morem, ogrejan suncem i namirisan provansalskim aromama, shvatićete da Vaša odluka da posetite Marsej nije bila pogrešna!

PUTOVANJE U MARSEJ

Grad dramatične istorije, smešten na jugu Francuske, u Lionskom zalivu, sa jedne strane izložen moru, a sa druge strane zaštićen Provansalskim Alpima, čuva tradiciju dugu 26 vekova! Osnovali su ga Feničani u VI veku pre nove ere, potom su ga osvojili Grci, razvijajući ga i dajući mu status republike. Već u to vreme tadašnja Marsalija, današnji Marsej je bila značajan lučki i trgovački grad. Bio i ostao! Danas je Marsej najznačajnija luka Francuske, i jedna od najbitnijih u čitavoj Evropi, mesto gde se susreću stanovnici Magreba kada prvi put kroče na tle svoje matice Francuske… Svi kroče, a mnogo njih i ostane, dajući Marseju poseban pečat u kulturi i načinu života. Odavde su tokom XI veka isplovljavali vitezovi otiskujući se u Krstaške ratove.

Srce grada je svakako Stara luka, nukleus grada Marsalije, koja skriva znamenitosti i lepotu koja Vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima. Stara luka u Marseju smeštena je na kraju glavne ulice Kanebjere, koja nosi naziv po kanabisu koji se uzgajao na poljima uz luku. Da ne biste upali u nedoumicu, kanabis se koristio za pravljenje užadi za brodove. Nastala je na mestu gde je more neumorno radeći stvorilo prirodnu uvalu, vrlo pogodnu za smeštaj luke, što nije promaklo oku Grcima, doseljenicima iz Fokeje, koji su je i izgradili. Na njenoj južnoj strani nalazi se opatija Svetog Viktora, manastir koji je imao i odbranbenu svrhu, građen u periodu od III do IX veka. Pažnju će Vam privući svakako i Grdska većnica, ili kako to Francuzi nazivaju Hotel de Ville, kao i svetionik Svete Marije. Vrlo je živopisna i riblja pijaca. Stara luka je sve do XIX veka ostala centar pomorske aktivnosti stanovnika Marseja, kada je počela da se gradi nova, veća i modernija luka, koja je preuzela funkciju, a Stara luka je danas marina za luksuzne jahte i terminal za putničke brodove i lokalne trajekte.

Marsej krase i mnogobrojne crkve, džamije i sinagoge, a proglašen je Kulturnom prestonicom Evrope 2013. godine zahvaljujući i brojnim muzejima, pozorištima i galerijama.

Dramatičnost ovog grada povećavaju i neke priče, istorijske i izmišljene… Grad Marsej je ušao i u našu istoriju, jer upravo ovde je 9. oktobra 1934. godine ubijen kralj Aleksandar Karađorđević, kralj koji je stvorio Jugoslaviju. Došavši preko Cetinja i Dubrovnika, iskrcao se u luci Marseja i umesto u blinidrano vozilo, ukrcava se u kabriolet. Okupljeni stanovnici grada ga pozdravljaju sa radošću, ali iz mase je vrebao član VMRO Vlado Georgijev Černozemski, koji smrtno ranjava kralja pucajući u njega iz pištolja. Černozemski je istupio ispred makedonske revolucionarne organizacije čija ideja je bila osnivanje nezavisne države Makedonije. Postala je legendarna kraljeva rečenica koju izgovara u samrtnom hropcu “Čuvajte mi Jugoslaviju”, međutim, zapisi iz Marseja ne beleže ništa ovakvo, nego govore da je Aleksandar I Karađorđević nepun sat nakon ranjavanja umro ne prozborivši ni reč.

Druga, po zapletu još dramatičnija priča odnosi se na Diminog grofa Monte Krista, koji nepravdom biva zatočen u groznu tamnicu na ostrvu If, u zalivu Marseja, ali odatle uspeva da pobegne i osveti se svojim neprijateljima. Ovu tamnicu možete i obići, ukoliko želite da čujete priču kako se ovaj hrabri mladić spasao.

Pored velikog broja znamenitosti Marsej je poznat i po čuvenom bujabesu (bouillabaisse), poznatom mediteranskom ribljem specijalitetu, čiji jedinstveni ukus daju šafran, komarač i naravno sok od pomorandže. Uz ovo jelo se fantastično slaže i belo vino.

AVIO KARTA PODGORICA – MARSEJ

Avio karta Podgorica – Marsje može da se bukira po ceni od oko 205 eura. Avio karta Podgorica– Marsej je sa presedanjem, a u zavisnosti od avio kompanije koju odaberete, presedanja su u Rimu, Frankfurtu, Minhenu, Istanbulu… Avio karta Podgorica – Marsej može da se rezerviše kod kompanija Lufthansa, Alitalia, Turkish airlines… Ako želite sami da kupite kartu, oznaka aerodroma je MRS, a Marsej pišite Marseille.

Međunarodni aerodrom Marseille-Provance je udaljen 30 km od Marseja. Peti je aerodrom po prometu putnika u Francuskoj. Do centra grada možete doći autobusom koji saobraća na svakih 20 minuta. Sa aerodroma Marseille-Provance možete da stignete do 130 različitih destinacija u Francuskoj, ostatku Evrope, Africi, Bliskom Istoku, Severnoj Americi i Karibima.

Želim Vam puno lepih trenutaka u Marsaliji!