Avio karte Podgorica Katanija, Sicilijanski grad od vulkana

OSTRVO BOGA VATRE

SICILIJANSKI GRAD OD VULKANA

AVIO KARTA PODGORICA – KATANIJA

Oduvek Vas je privlačilo sunce božanstvene Sicilije? Ako želite da uživate u magičnim sicilijanskim lepotama, divite se arhitekturi, uživate u pogledu na Etnu i kupate se u kristalnom Mediteranu, odaberit– Katanija i zape Kataniju, gradić na Siciliji koji opija lepotom, a njegova okolina obiluje interesantnim gradićima i plažama… Kupite avio kartu Beograd lovite nebom ka čarima Sicilje.

Posebno blago Sicilije predstavljaju njeni stanovnici, koji su vrlo patrijarhalni, posvećeni porodici i pomalo konzervativni. Ali, kada pridobijete njihovo poverenje i pokažete da ste oduševljeni njihovom voljenom Sicilijom, uvidećete da su vrlo topli i prstupačni. Naravno ovde ćete imati prilike da čujete i žučne prepirke na lokalnom dijalektu, ali i one su deo kolorita ostrva!

 PUTOVANJE U KATANIJU

Katanija, grad od vulkanskog tufa, divno mesto nadomak moćne Etne, skriva u sebi brojna barokna zdanja, uske uličice, prelepe trgove, male kafeterije, poslastičarnice… Mesto na kojem ćete sigurno uživati, šetajući i upijajući mirise Sicilije

Glavni gradski trg čuva slonče od vulkanskog kamena sa obeliskom i velikim belim kljovama. Idealno mesto za selfije! U pozadini slona, svratite na gelato i probajte obavezno čokoladni i sladoled od pistaća! Kada ste već na trgu, uđite u crkvu Svete Agate, glavnu gradsku katedralu, izgrađenu nakon velikog zemljotresa 1693. godine na mestu stare crkve iz XI veka. Ona još uvek ima tri apside od crne lave i deo transepta iz doba njene gradnje, koju je naručio normanski grof Roger I. Ovde se čuvaju mošti Svete Agate, a tu je i grob Vićenca Belinija, čuvenog italijanskog kompozitora, koji je svetu između ostalih dela podario operu “Norma”. Belini je rođen u Kataniji, te ćete možda želeti i da posetite njegovu rodnu kuću. Ako biste želeli da posetite još neku znamenitu crkvu, onda nemojte da propustite posetu crkvi San Nikolo sa benediktanskim manastirom iz XVII veka. još jedno remek delo baroka je Univerzitetska crkva, a na Piazza della Universita ćete sigurno poželeti da sednete i uživate u ambijentu. Inače, univerzitet na Siciliji je osnovan u prvoj polovini XV veka upravo u Kataniji. Još jedno barokno zdanje je Palazzo Biscari, palata izgrađena za Paterno Castello porodicu. Prolaz kroz veliku kapiju, koji ćete naći u ulici Via Museo Biscary, će Vas uvesti u prelepo dvorište. Unutrašnjost je bogato dekorisana, a najimpozantnija prostorija je balska dvorana, sa oslikanom tavanicom…

OKOLINA KATANIJE

Kada se zamorite od gradske vreve i šetnje kroz Via Etnea, zaputite se u istraživanje okoline… Pošto Katanija nema plažu u gradu, do najbliže, zvane la Plaia, možete doći gradskim busom. Ali, nemojte ići samo na tu plažu. Napravite izlet, možete i da odete na nekoliko dana, ka padinama Etne, najvišeg vulkana Evrope, vrlo aktivnog i dan danas i do gradića u njegovom podnožju. Ako planirate višednevnu avanturu van Katanije, preporučujem da odaberete smeštaj u nekom od letovališta podno Etne, kao što su Letojani ili Giardini Naxos. Smeštaj je povoljniji, a i plaže su odlične, pa možete da uživate malo i u Jonskom moru. Biser ovog dela Sicilije je svakako Taormina, gradić na uzvišici, nastao još u doba naseljavanja Grka… Prelepi ambijenti, uske ulice, restorani na stepeništima u prolazima, paste, granita, vino sa Etne, kanoli sa pistaćima… sve to su razlozi da odete u Taorminu. Ona pleni i danju i noću, kada je možda najbolje vreme da prošetate do Grčkog amfiteatra i uživate u pogledu na Siciliju okupanu sijalicama i morem u podnožju. Odavde možete lokalnim busom otići i do seoca Castelmola koje se nalazi iznad Taormine. Kastelmola krije jedan vrlo interesantan bar, Turrisi’s, čiji je enterijer, najblaže rečeno, vrlo promiskuitetan. Ali i to je Sicilija i Italija!

KAKO STIĆI

AVIO KARTA PODGORICA – KATANIJA

Avio karta Podgorica – Katanija može da se rezerviše po ceni od oko 240 eura. Avio karta Podgorica – Katarnija ne može da se bukira kao direktan let, ali ima odličnu konekciju preko drugih italijanskih aerodroma, te će avio karta Podgorica – Katanija trajati oko 6 – 7 sati sa jednim presedanjem… Napomena: ako kupujete avio kartu gde je predviđeno presedanje u Rimu, težite da između letova na i sa Fiumicina ima oko tri sata, jer Fiumicino je vrlo haotičan i velik aerodrom. Aerodrom Catania Fontanarossa  nosi naziv po njenom slavnom stanovniku, Vincenzo Bellini. Sa aerodroma se možete prevesti AMT Alibusom do centra, koji je udaljen oko 4km od grada.

Avio karta Beograd – Katanija je usluga koju nudi avio kompanija Al Italia, a ako sami pretražujete ponude, kod aerodroma Catania je CTA.

Želim Vam srećan put i mnoogoo „selfija“!