Avio karte Podgorica Amsterdam, Grad obojen lalama

Malo je gradova poput Amsterdama. On privlači svojim kanalima, biciklovima, muzejima, prostitutkama, marihuanom, pivom, istorijom, ali i predivnim lalalma, draguljima i drvenim klompama… Avio karta Beograd – Amsterdam je najbolji način da stignete u ovu fascinantnu prestonicu Holandije

GRAD OBOJEN LALAMA

AVIO KARTA PODGORICA – AMSTERDAM

Ako kažem Amsterdam, mnogima je prva asocijacija na seks i drogu. Ali, Amsterdam je daleko više od ovoga. Ovaj živopisni grad, bogat je istorijom i interesantnim pričama. Grad je izgrađen na brodskoj trgovini holandske kompanije West West Indies, a sa ovom delatnošću razvila se i prostitucija. Rezervišite avio kartu Beograd – Amsterdam, pronađite neki hotelčić uz kanal i provedite nekoliko nezaboravnih dana na putovanju u Amsterdam.

PUTOVANJE U AMSTERDAM

Amsterdam, najveći planirani grad severne Evrope, oduvek je bio poznato ime u svetskoj istoriji i odigrao je centralnu ulogu u istoriji Holandije. U XVII veku Amsterdam je bio centar svetske ekonomije, a danas je grad poznat po svom tolerantnom karakteru.

Amsterdam je osnovan kao ribarsko selo oko XIII veka na reci Amstel. Ime Amstelledamme po prvi put se javlja u koncesiji Florisa V, holandskog grofa. Tokom XIV, a naročito XV veka, Amsterdam je prošao brz razvoj, koji je postavio temelje zlatnog doba . Danas je preživelo samo nekoliko srednjovekovnih zgrada., kao što su stare i nove crkve i Houten Huis (Drvena kuća) u Begijnhofu. U srednjem veku kuće su uglavnom bile izgrađene od drveta, ranjive vrste građevinskog materijala. Čuveni Houten Huis nije izuzetak od ovog pravila. Kao posledica toga, većina njih je uništena. Ipak, iznenađujuće veliki broj stanova u Amsterdamu i dalje imaju drvene okvire.U XVII veku Amsterdam je bio glavno tržište sveta. Tokom ovog perioda razvijen je karakterističan gradski pejzaž u Amsterdamu. Neke od najvažnijih istorijskih objekata datiraju iz ovog perioda, npr. gradska vila na Damskom trgu (sada Kraljevska palata), Westerkerk, Zuiderkerk, kao i veliki broj kanalnih kuća među kojima su De Dolfijn (Dolphin), De Gecroonde Raep, Trippenhuis, Van Raey-huizen …

Šetajući Amsterdamom, naići ćete na brojne muzeje, galerije posvećene Rembrantu i Van Gogu, kuću Ane Frank, divne protestantske crkve, kvart “Crvenih fenjera”, uživaćete uz kanale, a najlepše slike napravićete na mostovima.

Kada se umorite od razgledanja, pronađite za sebe jedan par klompi, jer one su nešto specifično, nešto posebno što ćete dugo nositi, čuvajući i na taj način uspomene na predivno putovanje u Amsterdam.

Šta god da mislite o njima, tradicionalne holandske drvene cipele ili klompe (klompen), važan su deo holandskog nasleđa i još uvek se nose u ruralnim delovima zemlje. Holandski jezik ima mnogo idiomatskih izraza povezanih sa drvenim cipelama. One su i dalje popularne kod ljudi koji rade u poljoprivredi jer su odlični za hodanje na blatnjavom tlu i mogu se lako prebrisati. Holandske klompe su napravljene od različitih vrsta drveta – topola i vrba su favoriti – i često su obojene. Klompe su čak sertifikovane od strane Evropske unije kao sigurnosne cipele jer mogu izdržati oštre i teške predmete i koncentrovane kiseline. Tradicionalno, obučeni majstori  ih ručno izrađuju. Kao što možete zamisliti, težak je zadatak da se napravi identičan par drvenih cipela, ali profesionalci mogu proizvoditi do sedam pari dnevno!  Pošto su drvene cipele korišćene za zagrevanje kamina kada su istrošene, pokazalo se teško istoričarima da precizno utvrde njihovo poreklo. Ipak, procenjuju se da su se pojavile pre 850 godina, a najstarija drvena cipela pronađena je u Nieuwendijku u Amsterdamu. Svake godine proizvede se u Holandiji oko šest miliona suvenira, tako da budite sigurni da ćete pronaći pravi par za odlazak kući!

AVIO KARTA PODGORICA– AMSTERDAM

Avio karta Podgorica – Amsterdam može da se kupi već po ceni od oko 135 eura. Avio karta Podgorica – Amsterdam može da se uzme i sa uslugom direktnog leta (bez presedanja), a ovakvu vrstu karata nude KLM  i Airserbia svaki dan. Cena ove avio karte Podgorica – Amsterdam ne uključuje prtljag. Avio karta Podgorica – Amsterdam je na raspolaganju svih sedam dana u nedelji. Ukoliko samostalno pretražujete ponude, oznaka aerodroma je AMS.

Međunarodni aerodrom Amsterdam Schiphol (na Holandskom Luchthaven Schiphol) je najveći aerodrom u Holandiji. Aerodrom Amsterdam Schiphol je četvrti je u Evropi po broju putnika.

Aerodrom Amsterdam – Šipol je po mnogo čemu jedinstven: on je jedini na svetu čije piste se nalaze ispod nivoa mora, na -3 m nadmorske visine, a ima najveći kontrolni toranj na svetu visok čak 101 metar.

Preko 100 avio kompanija sa ovog aerodroma leti redovnim letovima ka 300 svetskih destinacija. Aerodrom Amsterdam Schiphol je baza za nacionalni KLM odnosno ujedinjenu avio kompaniju Air France – KLM .

Voz je najjeftini način da stignete od aerodroma Amsterdam do grada i možda najkomotniji, s obzirom da vozovi saobraćaju 24 sata dnevno. I autobusi saobraćaju od aerodroma. i to: linija 197, na svakih 15 minuta, potom linije 310,69 i 300. Aerodrom Shuttle bus povezuje preko 100 hotela u gradu i to je jeftinija varijanta u odnosu na taxi. Ukoliko Vaš hotel nema besplatan transfer, karta u jednom pravcu košta 13,50€, a autobusi saobraćaju na svakih 10 minuta, izmedju 06.00 ujutro i 19.00 časova poslepodne. Taxi je naravno najskuplja opcija i za ovu uslugu bi trebalo da izdvojite oko 40 eura.

Želim Vam udobnu šetnju u klompama po jedinstvenom Amsterdamu!